Sannewel
Blog

"Straight
to the point!"

Netwerken.... HELP!! Hoe wordt dit ooit leuk?

14.07.2017

Netwerken.... HELP!! Hoe wordt dit ooit leuk?

In opdracht van: www.krachtaardig.nl

Oké, allereerst wil ik een stukje lucht klaren. Veel mensen krijgen namelijk de kriebels van het woord “netwerken”. Ze weten dat het een essentieel onderdeel van ondernemerschap is, maar toch hoor ik vaak dat ze er tegenop kijken en het zelfs verschrikkelijk vinden. Maar, heeft het woord “netwerken” niet gewoon een verkeerde lading gekregen? Ja, als ik denk aan netwerkborrels waar je in je eentje naar toe moet om in contact te komen met potentiele klanten krijg ik ook wel een beetje de kriebels. Die borrels waar je een naambadge op krijgt en waar de eerste vraag luidt: “en wat doe jij?”. Ik kan me voorstellen dat deze borrels voor de vieze nasmaak van het woord “netwerken” hebben gezorgd. 

 

Bekijk het eens anders!

Eigenlijk is netwerken niet meer dan contact leggen en contact onderhouden. Met wie dan ook. Zorgen dat je zichtbaar bent en dat men jou niet meer vergeet. Zoveel mogelijk mensen laten weten wie jij bent en wat je te bieden hebt. En dat kan prima op een hele leuke en gezellige manier! Gewoon bij de kapper bijvoorbeeld. Weet je hoeveel kappers weten en horen?! Ze kunnen een ideale link voor je zijn! Vandaag vertel je ze dat jij een topper van een webdesigner bent, morgen hebben ze iemand in de stoel die net voor zichzelf begint en een website nodig heeft…. 1+1. Zo werkt het!

 

Ik geef je 3 tips om op een leuke manier een waardevol netwerk op te bouwen!

 

Tip 1: Zorg voor waarde!

Stel je bevind je dan toch in zo’n georganiseerde netwerksituatie, zorg er dan persoonlijk voor dat je alle vooroordelen van tafel veegt! ;-) Zorg ervoor dat je gesprekken diepgang en waarde hebben. Voorkom de “wat doe jij, ik doe dit gesprekken” door de standaarden te doorbreken. Stel andere vragen, verras mensen en zorg voor echte leuke gesprekken. Je mag hier zelfs best de spot mee drijven: “Zullen wij het over ons lievelingseten hebben in plaats van de grote deals die we vorige week gesloten hebben? Gewoon ff lekker wat anders? ;-)”. No worries, je komt er vanzelf wel achter wat die persoon voor de kost doet.

Een andere waardevolle tip die ikzelf ooit eens kreeg is om te zorgen dat je van al je gesprekspartners weet waar ze op dit moment “mee zitten”, waar ze tegenaan lopen, waar ze naar opzoek zijn. Wie weet ben of ken jij hun oplossing of kun je later nog eens een interessant artikel hierover naar hen doorsturen. En onthoud vooral: je bent hier om waarde toe te voegen en niet om geld binnen hengelen. Als er vanavond geproost zou worden op euro’s zou het wel een verkoopborrel heten.

 

Tip 2: Verwerk contactgegevens slim!

Maak er een gewoonte van om je nieuwe contacten slim op te slaan. Mocht je een CRM systeem gebruiken maak dan aantekeningen bij het invoeren van je nieuwe contact. Waar ken je hem/ haar van? Waar hebben jullie over gesproken? Wat kan deze persoon voor jou betekenen en wat kan jij voor hem/ haar betekenen? Waar is deze persoon in geïnteresseerd/ naar op zoek? Noteer alles wat nog eens van pas kan komen. In je iPhone kun je dit bij notities doen. Zie je vervolgens een oproep voorbij komen dat iemand op zoek is naar een projectmanager, type je bovenin de zoekbalk bij Contacts in je iPhone “projectmanager” en kun je de gerelateerde personen attenderen op de oproep. Believe me: zo maak je vrienden ;-). Volgende keer denken zij aan jou!

 

Tip 3: Houd contacten persoonlijk!

Het zal je niet zijn ontgaan dat LinkedIn je vraagt of je een persoonlijke boodschap wil toevoegen aan een connectieverzoek. Maak daar gebruik van! Ga jezelf maar na, het is toch veel leuker om een uitnodiging te ontvangen met een begeleidend bericht? Al is het maar: “we hebben veel raakvlakken, wellicht kunnen we elkaar nog eens van dienst zijn” als je niet echt een duidelijke reden hebt. Dit maakt nieuwsgieriger dan de saaie, automatische “Ik zou me graag aansluiten bij uw LinkedIn netwerk”. En als je tip 2 naleeft, speel dan van tijd tot tijd eens in op hetgeen je genoteerd hebt. Vraag na 3 maanden eens hoe het met de nieuwe opdracht van X is verlopen die hij net had binnengesleept toen je hem leerde kennen.

 

Tot slot: wanneer je een zakelijke Facebookpagina hebt, zorg er dan voor dat je altijd reageert op berichten en reacties. Like ze op zijn minst maar als het haalbaar is, reageer dan persoonlijk op reacties. Geef die human touch!

Zo dat waren mijn drie tips. Are u ready to connect? Ik zie je LinkedIn verzoek graag binnenkomen. Schrijf je er een begeleidend bericht bij?

 

Tot snel!

blog.

Met mijn blogs inspireer ik je graag over allerlei onderwerpen die mij bezig houden. Ondernemen, werken als Virtual Assistant, rust en ruimte in je leven, de veranderende werkwereld, leven vanuit je hart en alles daar omheen en tussendoor. 

Recent

3 redenen om vanuit een Flexplek... "Wat denk je van een maandje Bali... Netwerken.... HELP!! Hoe wordt... Alles zelf doen is zó 2016! Gastvrijheid: key in ondernemen!