Sannewel
Blog

"Straight
to the point!"

De toekomst van solliciteren: zoeken of gevonden worden?

10.10.2016

De toekomst van solliciteren: zoeken of gevonden worden?

Aafke Gunnink is een assistente pur sang, ze is 59 jaar. Sinds 1 augustus –na een periode van vier maanden geen werk- vond ze een geweldige baan bij Darling Ingredients. Ze assisteert de CEO en is Teamleider van het directiesecretariaat.

 

Aafke besloot op 58-jarige leeftijd dat ze nog één keer een carrièreswitch wilde maken. Ze had een fijne, verantwoordelijke en vertrouwde baan bij De Lage Landen maar ze wilde zich nog één keer uitdagen bij een ander bedrijf. Uit haar comfortzone. Die uitdaging vond ze bij een zakelijk dienstverlener in Eindhoven. Jammer genoeg maar voor korte duur. Na vijf maanden besloot het bedrijf dat ze haar contract niet zouden verlengen. Shit, ze had op 58-jarige leeftijd een goede, vertrouwde baan opgezegd om een half jaar later werkloos te worden. “Op deze leeftijd vind je écht niet voor een tweede keer een nieuwe baan zonder heel veel in te leveren.” was één van de vele opmerkingen die haar omgeving maakte. Hier liet Aafke zich niet door weerhouden. Inmiddels vier maanden later is zij wederom gestart in een –zo blijkt inmiddels- droombaan!

 

Stop met zoeken en start met gevonden worden! 

Aafke heeft een dijk aan ervaring. En daarmee bedoel ik niet alleen werkervaring maar ook levenservaring. Dat laatste is namelijk van net zo’n groot belang. Ze weet wat ze in huis heeft en wat ze waard is. Toen Aafke op zoek moest naar een nieuwe uitdaging nam ze onmiddellijk één besluit. Ze vertikte het om met nog 200 anderen op een stapel sollicitatiebrieven te belanden. Ze wilde niet solliciteren op functieprofielen. Ze wilde niet naarstig op zoek naar een bedrijf dat haar wilde. Nee, ze wilde gevonden worden door een bedrijf waar zij perfect tot haar recht zou komen. Arrogant? Nee, eerder slim en doordacht.

Je ziet het sollicitatie- en aannameproces steeds meer veranderen. Vooral waar het functies betreft waar een persoonlijke klik erg belangrijk is, zoals bij secretariële functies. Verplaats je eens in directeur die op zoek is naar een nieuwe steun en toeverlaat. Zou je dan liever 150 brieven door (laten) spitten en daar een papieren selectie uit (laten) maken of zou je liever iemand uitnodigen die niet per se gesolliciteerd heeft maar van wie je een professionele en persoonlijke indruk hebt op basis van gedeelde kennissen of activiteiten die je op LinkedIn voorbij ziet komen?

 

Solliciteer je naar werk of naar je droombaan?

Ik zie regelmatig gebeuren dat men in de rondte solliciteert om een baan te vinden. Veel assistentes zijn generalisten en voor een hele hoop dingen enthousiast te maken. Zo ook voor zeer diverse functieprofielen. Het gevaar hierbij is dat het vinden van je droombaanmakkelijk ondergeschikt raakt. Uitgenodigd en aangenomen worden door een bedrijf lijkt doel nummer één te zijn geworden. Bevestiging krijgen lijkt soms tijdelijk belangrijker dan vinden wat men nu écht graag wil. Deze instelling is zowel voor jezelf als voor bedrijven natuurlijk niet erg vruchtbaar. Naarstig op zoek zijn naar werk maakt dat je jezelf in een afhankelijke positie plaatst. Hoe harder je zoekt, hoe minder kieskeurig je bent, hoe meer afwijzingen je ontvangt, hoe onzekerder je wordt en hoe kleiner de kans is op die toffe nieuwe baan. Dit is geen rocket sience zou je zeggen. Toch is dit lastig in te zien wanneer je zoektocht steeds langer wordt (en in geval van een uitkering ook je inkomstenbron nog eens slinkt).

 

Maar hoe word je dan gevonden tussen zoveel werkzoekenden?

Profileer jezelf! Zie jezelf als een gewild merk! Zorg dat je weet wat je marktwaarde is, dat je weet wat jij exact wilt, maak dat zo specifiek mogelijk en zend dat de wereld in. Maak jezelf zichtbaar. Bescheidenheid is een mooie eigenschap maar zorg vooral ook dat het niet je valkuil wordt. Zorg voor een actieve en positieve energie. Wees actief op LinkedIn, benader je netwerk, slinger de wereld in wat je zoekt en wie jij bent. Maak aan je netwerk duidelijk welke behoeftes of uitdagingen jij vervult of aangaat. Zorg dat jouw netwerk automatisch de link gaat leggen tussen jou en de zaken die jij hebt verwezenlijkt. Wist je ook al dat er op Facebook speciale groepenzijn waar assistentes elkaar onderling attenderen op (aanstaande) posities? Dat deze aanpak effectief is bewees Aafke. Zij werd door meerdere bedrijven uitgenodigd zonder te solliciteren. 

 

Natuurlijk blijft actief solliciteren ook een goed idee. Ik wil je alleen graag uitnodigen verder te kijken dan dat. En… solliciteer alleen op de functies waar je ook op zou solliciteren als je geen druk zou voelen. Natuurlijk kan ik me voorstellen dat het gezegde “beter iets dan niets” als waarheid voelt wanneer het om het financiële plaatje gaat. Vraag jezelf alleen wel af of in massa-solliciteren daadwerkelijk je kans op “iets” vergroot.

 

Sannewel. schreef deze blog (als ghostwriter) in opdracht van: www.saravanbroekhoven.nl

blog.

Met mijn blogs inspireer ik je graag over allerlei onderwerpen die mij bezig houden. Ondernemen, werken als Virtual Assistant, rust en ruimte in je leven, de veranderende werkwereld, leven vanuit je hart en alles daar omheen en tussendoor. 

Recent

3 redenen om vanuit een Flexplek... "Wat denk je van een maandje Bali... Netwerken.... HELP!! Hoe wordt... Alles zelf doen is zó 2016! Gastvrijheid: key in ondernemen!