Sannewel
Blog

"Straight
to the point!"

En…vakantie gepland? Hoe staat het eigenlijk met jouw carrièreplanning?

13.07.2016

En…vakantie gepland? Hoe staat het eigenlijk met jouw carrièreplanning?

BEEP, BEEP, BEEEEEP…. Je wekker gaat, na 3x snoozen spring je onder de douche, je smeert snel een boterham want je bent aan de late kant, je partner roept of je het vuilnis nog even buiten wilt zetten, je komt op kantoor binnen en er staan al twee collega’s aan je bureau, onderweg naar de koffieautomaat hoor je: “kun jij voor 10:30u dat rapport met de analyse van het transformatieproject 3x dubbelzijdig in kleur printen?”, je mailbox loopt vol en je telefoon ratelt. Heerlijk vind je dit! Hollen, rennen, vliegen, waarde toevoegen en nodig zijn. Je voelt de “rush” door je aderen stromen. En zo nu en dan plan je een heerlijke vakantie. Ja! Een vakantie plannen we meestal wel. Mijn vraag aan jou plan je ook jouw carrière?

 

Aan het eind van het jaar voer je met je manager een functioneringsgesprek. Waarin heb je je ontwikkeld afgelopen jaar? Hoe zie je de komende vijf jaar voor je? Poeh… dat is even diep graven! Wat wil je nu eigenlijk? Hoe zie je jezelf graag in de toekomst? Wat zijn je kwaliteiten en ontwikkelpunten?

 

Wanneer jij je herkent in de eerste alinea, vind je de vragen uit de tweede alinea misschien ook heel lastig. Je bent tevreden met je huidige situatie dus waarom zou je jezelf lastige vragen stellen? Doorhollen levert zoveel meer energie op. Op korte termijn tenminste. Maar, zelfleiderschap betekent ook nadenken over de langere termijn. Doelen stellen en plannen hoe je dit gaat behalen. Ik vermoed dat ook jij hoopt dat je ertoe blijft doen, dat je hoopt verschil te maken, je hoopt dat je succesvol bent en hoopt misschien ook wel dat ze aan jou denken wanneer er een hele gave functie vrijkomt binnen de organisatie. Trust me: only hope is a lousy strategy! Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven, voor je eigen werkgeluk. Je zult proactief moeten zijn om deze verantwoordelijkheid daadwerkelijk te nemen én te plannen. Zorg ervoor dat je weet wat je wilt en zorg ervoor dat anderen dat ook weten. Plan it and spread the word!

 

Wij zijn opgegroeid met het zinnetje: “kindjes die vragen, worden overgeslagen”. We hebben geleerd dat vragen onbeleefd is. Vooral vrouwen werden geacht afwachtend te zijn. Een man dient een vrouw uit te vragen, niet andersom. Yeah right! Stel je nu eens voor dat die mega gave functie vrijkomt, hoe groot is de kans dat men aan jou denkt als ze niet weten dat jouw ambitie daar ligt? Juist, vrij klein! Hoeveel kwaliteiten je ook bezit die perfect aansluiten. Verspreid jouw dromen, wensen en plannen. Door juist jouw carrière te plannen en uit te spreken wat jij wilt, bied je als het ware de ander de gelegenheid om het jou te geven.

 

Daarnaast is beïnvloeden van de perceptie die anderen van jouw hebben belangrijk. Jij zorgt zelf voor het beeld wat een ander van je heeft. Echt! Als je ook hierin zelfleiderschap neemt en nadenkt over wat voor beeld jij wilt dat mensen van je hebben, ga jij je hiernaar gedragen. En zoals jij je gedraagt, gaan mensen je zien. Zo simpel is het, echt waar! Nu vraagt een aantal van jullie zich ongetwijfeld af: waarom zou ik dat doen, mijn carrière plannen? Mijn werkomgeving weet best wel wat ik wil en ze accepteren mij zoals ik ben. Maar, we hadden het hier ook niet over accepteren. We hebben het over het verschil maken, uitblinken, je kwaliteiten vergroten of accentueren en dat vergt soms wat planning. Heel simpel: zakelijk gezien worden soms belangrijke besluiten over jou genomen in kamers waar jij niet bij bent. Of het nu gaat om beoordelingen, bezuinigingstrajecten of een benoemingstraject. Op het moment suprême kun jij niets meer beïnvloeden. Wees daarom slim en ‘manipuhelp’ de blauwe dassen in die kamers een handje. Kies van jouw meest authentieke kwaliteiten een aantal waarden die je wilt dat men over je zegt als je er niet bij bent. Vergroot deze in je gedrag en zorg dat het opgemerkt wordt. Het klinkt misschien als toneelspel maar omdat jij waarden kiest die bij jouw authentieke zelf horen, is het niet meer dan de natuur en handje helpen. Werk het uit in een plan, net zoals het plannen van die verre reis die je wellicht deze zomer gaat maken…

 

De boodschap van deze blog? Neem zelf het stuur in handen, stippel de koers van jouw leven uit en toon zelfleiderschap. Betrek jouw omgeving in jouw doelen en zorg dat je niet anders kunt dan jouw -een beetje- geplande droom leven.

 

Wil je nog een extra shotje inspiratie? Luister dan naar Carla Harris. Man, man, wat een power woman! https://www.youtube.com/watch?v=0rWmtyZXkFg

 

Fijne zomer!

 

Sannewel. schreef deze blog (als ghostwriter) in opdracht van: www.saravanbroekhoven.nl

blog.

Met mijn blogs inspireer ik je graag over allerlei onderwerpen die mij bezig houden. Ondernemen, werken als Virtual Assistant, rust en ruimte in je leven, de veranderende werkwereld, leven vanuit je hart en alles daar omheen en tussendoor. 

Recent

3 redenen om vanuit een Flexplek... "Wat denk je van een maandje Bali... Netwerken.... HELP!! Hoe wordt... Alles zelf doen is zó 2016! Gastvrijheid: key in ondernemen!